The form originated from the fact that students who live on a campus, live on their work and therefore a clear separation should be established. An environment must be created where they can really come home. This is realized by the partition wall which exists of stacked residential units. This wall seems to be impervious from a distance but when the resident walks up the ramp along the wall, he can observe all of the surroundings since the wall is made of perforated sheets of Corten steel. At night this creates a completely different picture. The work and study areas are closed and the entire campus becomes a recreation area. The wall becomes transparent, and contours by the lights coming from the communal areas of the building can be observed.

Because there is a great diversity of students with their own characteristics, needs and desires, a great diversity in student housing units is necessary. Standard is a small room where a student can sleep and have their own private bathroom. The rest of the areas such as kitchens, living rooms and study areas are located in public spaces between the houses which increases social interaction between the residents. The residential units can also be doubled in height, and linked to each other to create a unit for two students. In that case a sanitary unit can be converted to a kitchen and this creates a fully equipped apartment for two. 

In an endless grassland a small pavilion is located which houses the artwork “Japanese Flying Pack III” by the Belgian sculptor Panamarenko. This artist is fascinated by the (im)possibilities of flying. The design is based on whether the artwork would really work, would the visitor dare to fly with this object?

The design consists of a seemingly floating steel frame of a cube hanging in a box, a similar system as the artwork itself which consists of a steel frame where everything, including human beings can be suspended. The route along and through the building is always focused on take-off, and the circular motion made by the visitor is inseparably linked with this. When the artwork and also the highest point is reached, the visitor is suddenly confronted with an abyss of four meters. Would he dare to fly with The Japanese Flying Pack III?

A space around a particular artwork

Transition project

 

 

PROJECT:

Introductory project Architecture

 

 

TUTOR:

Hilde Ruelens

 

 

ASSIGNMENT:

To become familiar with the master education after my bachelor two quick design assignments were provided. The first was designing a cube with a two meter high wall around it, displaying a work of choice from the artist Panamarenko.  The second was designing a new university campus in Harderwijk and eventually designing a big student housing complex combined with a sporting facility.

 

 

LOCATION:

Harderwijk, The Netherlands

 

 

PROGRAM: 

1. An exhibition space

2. A student housing complex with 154 student apartments, a large sports hall,  a fitness room, a group room, a solarium and a restaurant.

 

 

 

 

Sketch exhibition space
Sketch exhibition space

press to zoom
Section exhibition space
Section exhibition space

press to zoom
Detailing
Detailing

press to zoom
Sketch exhibition space
Sketch exhibition space

press to zoom
1/13

Reuniting students through housing on campus