University Building

 

 

PROJECT:

Masterproject Architecture (2)

 

 

TUTORS:

Ruurd Roorda, Haike Apelt

 

 

COOPERATION URBAN PLAN WITH:

Else Ferf-Jentink

 

 

ASSIGNMENT:

Design a new central point in the existing campus of Tilburg with two new buildings. One being a mensa, and the second being a college building. 

 

 

LOCATION:

Tilburg, The Netherlands

 

 

PROGRAM: 

A restaurant with terrace of 3000m2, study-associations of 800m2, student fraction rooms of 100m2, incubator of 300 m2 and Seats2meet of 100m2

 

 

 

 

 

The existing campus of Tilburg is characterized by an orthogonal grid formed by rectangular buildings with green areas which overlap each other. This structure is very coherent but also creates public spaces that are all very similar and uniform to each other. The one point where this structure is broken, is on the place of the esplanade, which is clearly a main route. But it is a route to get from one place to the next, a place for traffic, not a place to stay.

So to create the beating heart of the Tilburg and create a new focus point in the campus the opposite form is introduced, not rectangular but circular to form a notable point where everything is centered. The square is divided by Tilburg’s orthogonal shapes in the form of wooden decks and tree bins and the colonnade ensures a dry walkway across the square for the pedestrians.

Restaurant Mensa
Restaurant Mensa

1:500 scale model
1:500 scale model

Construction principle
Construction principle

Restaurant Mensa
Restaurant Mensa

1/15

The beating heart of Tilburg University

The new Mensa is constructed on the Dutch theory of “Het nieuwe leren”, where there are large open working spaces with separations which don’t feel like boundaries. Just like the new square, there is a core, a heart, a focus point situated in the middle of the Mensa which constantly determines the level of attention and the view of the users. The lower part houses the kitchen, storage and canteen and is fully closed by wooden slats that send the views outward, to the square. The upper part houses a patio and is completely open so the views are aimed inward as a focus point of concentration. The surrounding offices are separated by a glass wall to ensure privacy but keep this level of concentration.  The office functions are positioned in such a way that they interact with the more public functions without disturbing each other.