Urban scale: More coherence

In Paauwenburg, Vlissingen, there are a lot of different housing types, architectural styles and social groups with very visible boundaries and there is a lack of place to unite the inhabitants. Also there are a lot of lonely elderly people and there is a lack of place and functions to meet each other. To create more coherence in the neighbourhood but also with the surrounding areas, the surrounding streets are broken by a new park which runs from the heart of Paauwenburg to the connecting road to the beach and become cul-de-sac’s. This park will have an end and a beginning. One being a bridge in the form of a small restaurant with a multifunctional area and the other being a sports pavilion at the elevated gardens in the heart.

 

 

Urban Injection

 

 

PROJECT:

Masterproject Architecture (1)

 

 

TUTORS:

Tom veeger, Renato Kindt

 

 

ASSIGNMENT:

To design an urban injection which would turn around the characteristics of the neighbourhood completely

 

 

LOCATION:

Vlissingen, The Netherlands

 

 

PROGRAM: 

A new connecting park through the area with at the end a sports pavilion with an elavated square as an end

 

 

 

 

 

 

 

Mass model pavilion
Mass model pavilion

press to zoom
New connecting park
New connecting park

press to zoom
Detailling stairs
Detailling stairs

press to zoom
Mass model pavilion
Mass model pavilion

press to zoom
1/17

Architectural scale: Reunite

The sports pavilion consists of two towers with fitness for all the different social groups of Paauwenburg, attached to the existing buildings. The extension of the social area of the park is realised in an elevated square which is connected with the inner garden of the apartments on the first floor. On this square people can meet each other and enter the fitness centre. Private and public space are very important in this design. There are a lot of places where the surroudings can be seen without being seen by the outside. Pedestrians and cyclists can pass under the elevation. The materials used are a contradiction to the surrounding buildings and refer to the environment of Vlissingen like used wood ( from beach houses or wave breakers ) or basalt stones. 

Movement in the sense of sports, but also in the sense of moving towards each other